Wie is Joris?

BIO

Dat ik professioneel spreker ben geworden lag niet in de lijn der verwachting. Als kind wilde ik proftennisser worden. Ik stond in de top 10 van Nederland en was aardig op weg. Maar om tot de wereldtop door te dringen moet je òf alles winnen òf goed tegen je verlies kunnen. Beide kon ik niet.

Nog steeds kwam het in mijn stoutste dromen niet op om spreker te worden, in mijn jeugd stotterde ik als een oude stoomlocomotief. Tijdens mijn studententijd kon ik er niet omheen: als voorzitter van een studentenvoetbalvereniging ‘moest’ ik iedere zondag in afgeladen kantines op een stoel klimmen en de das voor de beste én slechtste speler uitreiken. Dat vond ik bij nader inzien het allerleukst om te doen.

Jaren later schrok ik wakker op kantoor, struikelend over professionele etiquette, e-mails en zelf opgelegde druk. Ik was meester in de rechten, Young Executive bij een grote corporate, had een lean greenbelt op zak en ervaring als leidinggevende en consultant. Toch liep ik vast.

Ik gooide het roer om en fietste met mijn toenmalige vriendin – huidige vrouw – van Siberië naar India. Op de fiets kwam ik tot het inzicht dat als ik iets van mijn leven wil maken ik mijzelf in situaties moet brengen waarin er geen ontkomen aan is, waarin ik me achter niemand kan verschuilen, mijzelf móét laten zien. Dat is het podium bij uitstek.

Terug in Nederland klom ik als comedian op ieder podium dat ik tegenkwam, zoals Toomler, Mezrab en Pakhuis de Zwijger. Daarnaast gaf ik workshops aan organisaties op het gebied van communicatie en persoonlijk leiderschap. Steeds vaker werd ik gevraagd mijn ervaring in het bedrijfsleven te combineren met humor. Dat leidde tot de keynote ‘Eerste hulp bij verandering’.

Tegenwoordig tour ik door het land en treed ik met veel plezier op bij diverse bijeenkomsten van banken tot onderwijs, en verzekering tot zorg.